Propietat privada

Molts monuments poden ser edificis de propietat privada o poden trobar-se en terrenys privats. Com a norma general: sigueu respectuosos amb els monuments, el seu entorn i els seus propietaris; no entreu en una propietat privada sense autorització.

Gross St Martin - at work 1

Per Raimond Spekking (CC-BY-SA-3.0 o GFDL), via Wikimedia Commons

Es poden fer fotografies de tot el que estigui a la vista des d’una via pública (vegeu nota més avall). Però si desitgeu entrar en l’interior, o en un terreny privat, demaneu permís al propietari o al gestor. Amb algunes excepcions, el monuments de propietat privada tenen un règim de visites com a mínim alguns dies al mes. Informeu-vos en l’oficina de turisme més propera.

Encara que l’accés estigui obert al públic, potser el propietari o gestor us poden aconsellar sobre quins són els millors angles per a fer una bona foto. Informeu-lo de quin és el vostre propòsit i assabenteu-vos de quines fotografies caldria evitar.

Seria lamentable que després es penedeixi d’haver-vos obert les portes en veure les fotos publicades.

Nota: En països com França o Itàlia no existeix llibertat de panorama per fer fotos lliures d’obres amb drets d’autor vigents encara que estiguin en la via pública. En cas de dubte informeu-vos-en.