Preparar les fotos

Per fer una bona sèrie de fotos d’una àrea determinada de forma efectiva val la pena preparar-ho amb antelació. A continuació us presentem alguns consells de viquipedistes que ja hi tenen pràctica. El mètode més senzill és fer-se una llista de tots els llocs fotografiables de la ruta prevista i imprimir-la abans de sortir. És l’única forma de no perdre’s quan es té per objectiu una bona quantitat de fotografies. A la Viquipèdia podeu trobar ciutats, municipis o comarques amb molts monuments per fotografiar.

  1. Cerqueu la llista que desitgeu
  2. Imprimiu-la. En la barra de l’esquerra, al menú “Imprimeix/exporta”, seleccioneu “Versió per a impressora”. Una alternativa és copiar-la en un altre editor de text. Podeu suprimir les columnes que no us siguin útils, o copiar només les files que us interessin. Cal tenir en compte que l’adreça o les coordenades us poden ajudar a localitzar el monument, i que el codi és imprescindible per identificar-lo. Podeu eliminar els monuments que ja tinguin foto, però també podeu considerar fer-ne una millor que la pugui substituir. Totes entraran en el concurs!
  3. Quan tingueu la vostra llista de les fotos que voleu fer, prepareu una ruta. Consulteu les adreces o el mapa amb les coordenades i ordeneu els monuments per fer una ruta eficaç per carrers o carreteres. Si disposeu d’un navegador GPS us pot ajudar (alguns monuments poden tenir un accés difícil: informeu-vos-en)
  4. Ja esteu preparats per fer fotos. Feu diferents preses de cada monument. És útil anotar en el vostre llibre de camp a quin monument correspon cada foto per identificar-la més endavant. Recordeu que identifiquem cada monument pel seu codi. Si anoteu el número de foto de la vostra càmera, tingueu en compte que en esborrar posteriorment falses preses els números correlatius es desplaçaran. És millor que seleccioneu a casa les que voleu pujar a Commons i les descarteu una vegada heu acabat (tanmateix podeu carregar diferents fotos del mateix monument si totes són bones).
  5. Quan carregueu les fotos recordeu d’afegir el codi d’identificació del monument que heu obtingut en el punt 1 o 2. Aquest és un requisit per participar en el concurs.

Per Fanny Schertzer, Ludovic Péron [GFDL o CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons

.