Portes obertes per a Wiki Loves Monuments

Wiki Takes Mollerussa

Un fotògraf dins d’un dormitori de Cal Bosch (Mollerussa)


El concurs Wiki Loves Monuments se celebra durant el mes de setembre perquè és el mes de les Jornades Europees del Patrimoni. A Catalunya, entre els dies 27 i 29 d’enguany, s’organitzen jornades de portes obertes, visites guiades i d’altres activitats que són una oportunitat que els participants de Wiki Loves Monuments poden aprofitar per fer fotografies que resultarien difícils d’obtenir durant la resta de l’any. Moltes d’aquestes activitats sovint sorgeixen de la iniciativa d’entitats locals compromeses amb el patrimoni que els és més proper, una voluntat fonamental per despertar l’orgull pel patrimoni local, atreure participants i difondre el coneixement amb informació de primera mà.

En aquesta línia, el passat 21 de setembre va tenir lloc el Wiki Takes Mollerussa, una marató fotogràfica emmarcada en el concurs Wiki Loves Monuments organitzada pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà” i l’associació A2MIC Mollerussa i Cultura, que va comptar, entre d’altres, amb el suport d’Amical Wikimedia. Aquesta activitat, d’escassa complexitat organitzativa i alt impacte a nivell local, tenia dos objectius principals: per una banda, obtenir tantes fotografies amb llicència lliure com fos possible del patrimoni monumental de la localitat; per l’altra, fomentar el coneixement del patrimoni mollerussenc, un conjunt de béns que té una presència més aviat discreta en l’imaginari de la població que el té més a la vora.

Un dels principals atractius que tingué aquest esdeveniment va ser que alguns dels edificis a fotografiar —l’església parroquial, el teatre l’Amistat, la Casa Canal, Cal Bosch, etc.— estaven oberts al públic, que pogué circular lliurement pel seu interior i prendre instantànies privilegiades, testimonis d’una experiència inèdita que fou molt ben valorada pels participants. No és habitual poder fer una visita guiada entre bastidors, tramoies i bambolines d’un teatre tot passant pels terrats i pel soterrani de l’edifici, on s’allotja una maquinària centenària que encara avui funciona per inclinar el terra de la platea. No obstant, encara resulta més sorprenent que el Sr. Bosch, l’inquilí d’una casa senyorial al bell mig de la ciutat, obrís sense reserves totes les portes de casa seva i revelés unes estances on el temps semblava haver-se aturat al tombant del segle xx. Des del pati fins a les golfes, durant el Wiki Takes Mollerussa es gaudí de l’oportunitat de fotografiar sense aturador els interiors de Cal Bosch, una joia al centre de Mollerussa feta pública (i amb llicència lliure!) gràcies a la conjunció d’una proposta tan interessant com és el Wiki Loves Monuments amb el dinamisme i l’entusiasme de les entitats i associacions locals.

Esther Solé, organitzadora de Wiki Takes Mollerussa
Vicenç Riullop, coorganitzador de Wiki Loves Monuments

Els comentaris estan tancats.