Art rupestre monumental

Art rupestre Chimiachas

Cèrvid de Chimiachas (Alquézar, Osca) per Hugo Soria CC-BY-SA-3.0

Els objectes inventariats a Wiki Loves Monuments són normalment obres d’arquitectura amb significació artística, cultural o històrica i amb diferents graus de protecció legal. Hi ha també alguns monuments arqueològics excepcionals. Entre aquests es pot destacar l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica que està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta de centenars d’abrics i coves amb pintures i gravats d’entre 3.000 i 9.000 anys d’antiguitat.

Per la seva singularitat i interès temàtic, hem compilat els llocs protegits amb art rupestre de Catalunya, País Valencià i Aragó en unes llistes específiques que entren també a concurs a Wiki Loves Monuments.

Som conscients que són llocs segurament poc accessibles fora de les rutes habituals i amb fotos difícils d’obtenir. Les condicions tècniques per les fotografies poden ser més desfavorables que d’altres llocs més preciosistes, però són d’un gran interès enciclopèdic i una oportunitat més per difondre un patrimoni excepcional.

Alguns dels abrics i coves poden tenir un accés regulat amb horaris i condicions de visita. D’altres poden estar tancats pendents de prospeccions arqueològiques. Malauradament, d’altres són subjecte ocasional de vandalisme. Aquesta pot ser una raó més per documentar gràficament un patrimoni llegat de la prehistòria. Estem segurs que els participants a Wiki Loves Monuments, com a amants dels monuments, saben respectar el patrimoni i saben el valor documental que pot tenir una fotografia lliure per difondre el coneixement.

Els comentaris estan tancats.